GK2020 vijfwal 1

De kinderen van OBS Ridderspoor gaan de directe omgeving van de school biodiverser maken. De vijfwal, die direct aan de school grenst, wordt omgetoverd tot een plek met en voor verschillende planten en dieren. Het wordt de ideale plek voor natuuronderwijs in de buitenlucht. De kinderen zijn zelf de bedenkers en uitvoerders van de natuurontwikkeling.

Klik hier voor een filmpje van het initiatief.

 

Willen de kinderen en leerkrachten nu naar buiten voor natuuronderwijs, dan is een flinke fietstocht (of autorit) nodig om bij interessante plekken te komen. In de directe omgeving van de school is vooral gras te vinden en veelal dezelfde bomen. Daardoor zijn er weinig insecten en andere dieren te vinden. De kinderen gaan dit probleem aanpakken. Zij maken plannen om een deel van de vijfwal opnieuw in te richten. Per jaar ontwikkelen de kinderen een stuk van ongeveer 10 bij 10 meter. Zo ontstaat er een meerjarig project waarin de kinderen van Ridderspoor natuur ontwikkelen. Ook dragen zij zorg voor het onderhouden van het groen en maken zij verblijven voor insecten en vogels. Als de natuur in het voorjaar gaat groeien en bloeien is het de ideale plek voor natuuronderwijs. En dat direct naast het schoolplein.

Basisschool Ridderspoor vraagt 2000 euro aan het DuurzaamheidsFonds Houten voor de aanschaf van gereedschappen voor kinderen en de eerste planten. Daarnaast bedenken en ontwerpen de kinderen een informatiebord, waarop zij uitleggen waarom de vijfwal opnieuw wordt ingericht en hoe de school dit inzet voor natuuronderwijs. 

 

GK2020 vijfwal 2

Initiatiefnemer

Tim de Bruin, leerkracht groep 6 op de openbare basisschool Ridderspoor heeft onderhand toestemming gekregen van de gemeente om dit project uit te voeren.

 

 

Voortgang

OBS Riddersppoor heeft gemeld dat door de gevolgen van de corona epidemie het project de komende jaren niet uit te voeren is, waarmee dit project is komen te vervallen.