thuisafgehaaldDoelstelling:

De Stichting Thuisafgehaald wil minimaal 150 inwoners van Houten bereiken die over een langere periode voor elkaar duurzamer gaan koken, door minder voedsel te verpillen en gezondere maaltijden te koken en energie- en water te besparen.

 

Duurzaam Thuisafgehaald:

Het leggen van contacten via Thuisafgehaald heeft verschillende effecten. Door het delen van maaltijden ontmoeten buurtgenoten elkaar. Het draagt bij aan sociale cohesie. En door het delen van maaltijden koken koks grotere maaltijden dan wanneer elk huishouden voor zich zou koken. Uit onderzoek blijkt dat er bij het inkopen van producten en het koken van maaltijden voor meer personen minder voedsel verspild wordt dan bij een gemiddeld eenpersoons huishouden.

Omdat thuiskoks van koken houden en werk maken van de maaltijd die ze delen, gaat het meestal om gezonde en voedzame maaltijden. Na vier jaar blijkt dat het platform in een specifieke behoefte voorziet van kwetsbare groepen, waaronder ouderen. Zij hadden bijzondere vragen die om meer maatwerk vroegen (niet online, kwetsbaar, niet in staat af te halen, enz.). Naar aanleiding van de succesvolle pilot heeft de gemeente Houten besloten om Thuisafgehaald voor drie jaar in Houten mogelijk te maken. In het project Bijzonder Thuisafgehaald Houten betekent dat het volgende:
- werven 60 vrijwillige thuiskoks
- 40 (kwetsbare) mensen per jaar zijn verbonden via het delen van eten
- 600 ontmoetingen per jaar tussen buurtgenoten
- het delen van 750 gezonde verse maaltijden. De maaltijden bevatten meer groenten, meer verse producten en minder zout.

Met het project Duurzaam Thuisafgehaald waarvoor een gift van het Duurzaamheidsfonds is aangevraagd wordt onder meer een THT (ten minste houdbaar tot) diner georganiseerd en via filmpjes en acties wordt aandacht gegeven aan duurzaam eten.

 

De stichting Thuisafgehaald vraagt 4250 euro van het DuurzaamheidsFonds Houten voor de uitvoering van dit project.

 
Initiatiefnemer:

Thuisafgehaald is een landelijk deelplatform waarop buurtgenoten maaltijden met elkaar delen. Thuisafgehaald is in 2012 gestart als een algemeen platform voor een breed publiek, en dagelijks koken vele thuiskoks door het hele land voor buurtgenoten.